Waarom? Waarom? Waarom?Waarom blijven bruggen staan? Waarom vallen er sterren? Waarom zitten er bubbels in cola? Waarom wordt het donker? Kinderen zijn hartstikke nieuwsgierig.

De waarom-fase begint al vanaf een jaar of drie. Soms worden we er gek van nietwaar?! Toch stellen kinderen die vragen niet zomaar. Ze ontdekken de wereld en zijn zich er plots van bewust dat ze bestaan. Basisschoolkinderen zijn al wat ouder en begrijpen de meest ingewikkelde materie en constructies prima, als je die maar eenvoudig voorlegt. En al helemaal als ze er zelf mee kunnen experimenteren. SkillsForKids voedt alle hongerige Waarom-basisschoolkinderen met antwoorden en praktijklessen Techniek.

Techniek en constructies

Waarom brandt een lamp? Waarom blijft een vliegtuig in de lucht hangen? Waarom valt de stroom soms uit? Tijdens onze lessen techniek gaan kinderen aan de slag met eenvoudige constructies. Ze leren hoe ze zelf een stroomkring maken en wat bouwwerken stevig maakt. We geven ook aparte lessen ‘technisch bouwen’ voor wie geen genoeg kan krijgen van constructies en bouwwerken. Duplo en Knex zijn passé, wij bouwen met MOOV, laser pegs, capsela, hydro pneumo en lego dact. Daarmee creëren kinderen de mooiste gebouwen, wagens, spaceshuttles en noem maar op. Inclusief knipperende discolampjes en apparaten die bewegen op water en lucht.

Robots

Waarom maken mensen robots? Waarom bewegen robots? Waarom willen robots de wereld veroveren? Dat willen robots natuurlijk niet. We vertellen wel alles over robots. Sterker nog, we laten de kinderen hun eigen robot maken. Van huishoudelijke voorwerpen, zoals borsteltjes. Ze monteren een kroonsteentje op de as van de motor, waardoor de robots vrolijk over de vloer zwabberen. Zo ontdekken kinderen op een leuke manier wat de basis van een ‘levende’ robot is.

Chemie

Waarom werkt tandpasta tegen gaatjes? Waarom schuimt een bruisbal? Waarom wordt haargel hard? En wist je dat je met rode kool allemaal leuke scheikundige proefjes kunt doen? Kinderen gaan ook tijdens onze chemielessen praktisch aan de slag. Ze maken zelf die tandpasta en die bruisbal. Dan vergeten ze het antwoord nooit meer.

Ruimtevaart en sterrenkunde

Waarom vallen we niet van de aarde? Waarom raakt de zon niet op? Waarom is de ene ster feller dan de ander? Het heelal is een groot mysterie, maar er is ook veel ontdekt. Kinderen leren alles over ons zonnestelsel en over de verschillende planeten. Ze leren hoeveel ze wegen op Jupiter en waarom mensen zo hoog springen op de maan. Pas maar op, ze weten straks meer dan hun ouders!

Waarom

In deze blog staat nu al 23x waarom (aan het eind van de blog zelfs 25). En dat is nog maar een beginnetje. Zoals je weet, zijn er nog miljoenen waarommen. Gelukkig kunnen we een hoop daarommen geven. Voor alle wijsneusjes op de basisschool.