‘Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt’Wie Eva van Woerkom ontmoet, raakt direct besmet met het kunstvirus. De liefde voor haar vak straalt er vanaf. Ze is een verwoed verzamelaar, gepassioneerde kunstenaar en een extraverte docent. Als docent beeldende kunst voelt ze zich thuis bij SkillsforKids, “ik ben kunstenaar en ik leer kinderen creatief denken, dat is een geweldige combinatie. Daarnaast werk ik graag voor Marije en Sandra.”

Achtergrond

Eva begon met de MBO-opleiding Sociaal Pedagogisch Werker, waar ze ervaring opdeed in de kinderopvang, het basisonderwijs en de gehandicaptendagbesteding. Na het behalen van haar diploma, werd ze aangenomen op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Daar volgde ze de HBO-opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Tijdens haar stage als docent op de Mode-Handelsschool ontdekte ze haar liefde voor mode en sieraden. Waar ze tot op de dag van vandaag nog altijd energie in steekt. Onder de naam WietsesWoerkom.nl maakt ze samen met goudsmid Irma Wietses sieraden van leer, textiel met goud of zilver. Eva werkte eerder ook als CKV-docent op de middelbare school. Inmiddels is ze autonoom kunstenaar in haar atelier in Rotterdam. Ze verzamelt recyclebaar materiaal, van porseleinen poppen tot plastic afval en maakt daar sculpturen van. Daarnaast is ze nu natuurlijk docent bij SkillsforKids. Een heerlijke combi: “ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

Docent bij SkillsforKids

Beeldende kunst is een brede discipline. Eva maakt niet alleen kunst met de kinderen. Ze geeft bij SkillsforKids verschillende vakken op het gebied van motorische vaardigheden. Denk aan fotografie, basistechnieken en techniek. Ook chemie staat op het programma. Hoe maak je een bruisbal? Kinderen komen erachter dat een bruisbal niet één object is, maar bestaat uit verschillende ingrediënten die samen een chemische reactie teweeg brengen. Door zelf een bruisbal te maken ontdekken ze hoe het werkt. Dat is leuk én leerzaam. Bovendien spijkeren ze hun woordenschat bij. Tijdens een les techniek leren ze woorden als ‘pneumatiek’ en ‘hovercraft’ en tijdens een les fotografie leren ze dat een ritme niet alleen met muziek te maken heeft, maar ook met herhaling in een foto. De kinderen reageren enthousiast op Eva’s vakken. Ze zijn leergierig en gaan creatief te werk. Daar geniet Eva van. “Leren door te doen, dat is een leuke manier van lesgeven.”

Sandra en Marije

Het lesgeven en het maken van kunst zit Eva dus in het bloed. Dat lesgeven is al helemaal leuk als je bij een prettig bedrijf werkt. “Het fijne aan SkillsforKids is dat je weet met wie je te maken hebt. Marije en Sandra vormen samen SkillsforKids.” Een ambitieus en enthousiast duo dat iedereen waarmee ze samenwerken persoonlijk benadert. Ze hebben een sterk inlevingsvermogen, communiceren duidelijk en hebben veel ervaring in het onderwijs. Daardoor weten ze precies welke docent er goed past bij welke school. Zo vertrouwen ze Eva blind toe aan een moeilijkere klas. “Dat vertrouwen en die duidelijke communicatie vind ik fijn”, zegt ze zelf. Het duo Sandra en Marije zit vol ideeën, niet voor niets staan er meer dan tachtig vakken op de website. Als Eva zelf nieuwe ideeën heeft, hebben ze daar altijd oren naar. Bovendien staan ze open voor cursussen, invallessen, zomertrajecten en dagprogramma’s. Aan dat laatste heeft Eva goeie herinneringen. Als schooljaarafsluiting werkten de Koningin Beatrixschool en De Schakel in Nieuwegein samen en huurden SkillsforKids in voor een feestelijk dagprogramma. Kinderen konden kiezen uit verschillende activiteiten. In het ene lokaal werd bijvoorbeeld gekookt, in het andere lokaal gedanst en Eva begeleidde de kinderen tijdens een graffityworkshop waarbij ze T-shirts mochten sjabloneren. De dag was van begin tot eind een groot succes. De kinderen, docenten en de SkillsforKids-medewerkers gingen stuk voor stuk met een grote glimlach naar huis. Nog steeds glimlacht Eva van oor tot oor. “Het was een topevenement!” Op naar de volgende!