Tachtig vakdocenten en een chinchillaIk heb van die leuke kinderen, heel leergierig ook. Superirritant. Ze willen alles en kúnnen ook alles. Ze zijn sociaal begaafd, gewapend met scherpe humor en zien er ook nog best leuk uit. Zwemles, honkbaltraining, gitaarles, jeugdtheater en nog is het niet genoeg. Op onze koelkast hangt een logistiek haal- en brengschema waar je dagelijks tureluurs van wordt.

Gelukkig gaan ze naar een school waar naschoolse activiteiten worden georganiseerd. Dus nadat ik ze elke ochtend naar school heb geslingerd, hoef ik ze regelmatig pas tegen vijf uur weer op te halen omdat ze staan ingeschreven voor striptekenen, houtbewerken of acrobatiek. Heb ik ook een momentje voor mezelf – bijvoorbeeld om naar mijn werk te gaan. “Ahh gossie, die arme kinderen”, hoor ik sommigen denken.

Echt niet! Dit willen ze zelf ook heel graag.

Komt bij dat wij ouders ze ook niet alles zelf kunnen leren. Als ik keer op keer van mijn vijfjarige zoon verlies met schaken, heeft hij echt meer aan de tips en trucs van een schaakmeester dan aan een vader die slecht tegen zijn verlies kan. Met naschoolse activiteiten, of onderwijstijdverlenging, kunnen ze hun talenten ontdekken of ontwikkelen. Maar ze kunnen op zo’n manier ook hun taalvaardigheid verbeteren tijdens, ik noem maar iets, een rapworkshop.

Die twee van SkillsForKids

Mijn kinderen zitten op een hele leuke school. Ze doen daar echt heel veel voor de leerlingen, maar de organisatie van de naschoolse activiteiten hebben ze toevertrouwd aan SkillsForKids. “Die kunnen dat veel beter dan ik”, bromt de schooldirecteur. “Daarbij zijn ‘die twee’ van SkillsForKids ook heel leuk en hebben ze veel ervaring in het onderwijs”, voegt hij nog toe.

De oprichters van SkillsForKids, Marije Brune en Sandra van der Meulen, zijn inderdaad heel leuk. Ze kennen elkaar uit het onderwijs, toen ze allebei op dezelfde school voor de klas stonden. Het zijn beiden hardwerkende en ambitieuze moeders, die het niet genoeg vonden om alleen voor de klas te staan, want ze waren ook allebei lid van het managementteam. Ze bemoeiden ze zich in de medezeggenschapsraad; de een was coördinator van de middenbouw, de ander zorgcoördinator en alle twee beheersen ze disciplines als gedragsproblematiek, faalangstreductie en coöperatief leren. Van deze twee juffrouwen leer je meer dan alleen de tafel van 13.

Tijdens hun schoolperiode zagen ze dat de kwaliteit van onderwijstijdverlenging en de organisatie van naschoolse activiteiten veel beter konden. En, ze waren ervan overtuigd dat ze dat zelf veel beter konden regelen. Daarom hebben ze vier jaar geleden SkillsForKids opgericht. En naar verwachting, met veel succes.

Tachtig vakdocenten en een chinchilla

SkillsForKids houdt kantoor in het Koorenhuis, een bekende Haagse en inspirerende locatie aan de Prinsegracht. Bij de inrichting van het kantoor zijn de kenmerkende paarse en blauwe SkillsForKids-kleuren gebruikt, die je ook terugvindt op het briefpapier en de website. Het oogt als een vrolijke bende maar het is snel duidelijk dat hier keihard gewerkt wordt door de dames en het ondersteunend personeel. Marije en Sandra werken weliswaar nauw samen met ongeveer tachtig vakdocenten (die garant staan voor ongeveer zeventig activiteiten), maar ze doen zelf heel veel! SkillsForKids is actief op 30 van de 180 Haagse scholen en Sandra en Marije zorgen werkelijk voor alles. “Het is meer dan alleen regelen dat de juiste vakdocent op tijd bij de juiste locatie staat”, vertelt Sandra. Zij en Marije leveren complete maatwerkpakketten. En indien een school erom vraagt, verzorgen ze de gehele coördinatie en communicatie, van begin tot eind. Ze verstrekken informatie aan vakdocenten en scholen en beantwoorden de vele vragen van ouders. Ze zorgen voor de lesinhoud, regelen het materiaal en ondersteunen de scholen zelfs bij het aanvragen van subsidie.

Marije en Sandra doen het goed en hebben veel plezier in hun werk. Ze zijn allebei vrolijke mensen en tegelijkertijd hele professionele ondernemers en zakenvrouwen. “Onze meerwaarde ligt het meest bij onze achtergrond en ervaring in het onderwijs. Door die bagage zijn we zo succesvol in wat we nu doen”, aldus Sandra. Marije doet daar nog een schepje bovenop: “We komen regelmatig op de scholen waar we mee werken. Dan komen we bijvoorbeeld praten over welk aanbod geschikt is voor die school. Als ik dan zo’n school binnenloop weet ik meteen welke lessen en vakdocenten prima zouden passen bij die school. Vervolgens kunnen we in het gesprek met die directeur of coördinator een echt sluitend maatpakket aanbieden. Dat is de kracht van SkillsForKids.” “Maar de belangrijkste drijfveer is dat we willen dat onze gedreven vakdocenten hun kennis en passie delen met de kinderen”, voegt Sandra daaraan toe.

Waar hard gewerkt wordt, wordt ook gelachen. De dames zeggen vaak hilarische situaties mee te maken. Dat moet kloppen want toen ik vorige week bij ze op bezoek was, zat Sandra aan de telefoon en hoorde ik haar over hagedissen, slangen en een chinchilla praten. Ze was overduidelijk bezig met het materiaal voor de natuurles van aanstaande vrijdag. Nadat ze de telefoon ophangt, slaakt ze een diepe zucht en begint vervolgens hartelijk te lachen. “Ik kan die dieren dus alleen vanmiddag ophalen! En ze zijn voor de les van morgen! Ik heb vanavond dus een slang, een hagedis, een chinchilla en een pad in huis.”

Summerschool

Wordt er op de school van zoon of dochter geen naschoolse activiteiten georganiseerd? Geen paniek dan: je kunt als ouder ook direct terecht bij SkillsForKids in het Koorenhuis zelf. SkillsForKids biedt daar een gevarieerd en divers programma voor de doelgroep peuters tot en met vroege pubers die al in groep 8 zitten. Je kunt je grut daar via de site www.skillsforkids.nl/koorenhuis voor inschrijven.

En ben je ervan overtuigd dat je je kinderen in de laatste week van de zomervakantie echt helemaal zat bent? Dan is de SkillsForKids Zomrclub in het Koorenhuis de oplossing! Een week lang kan je er bakfietsen vol kinderen in de ochtend naartoe brengen. SkillsForKids organiseert dan in het Koorenhuis een hele week een Summerschool met allemaal inspirerende lessen en uitdagende workshops.

Ik verheug me er nu al op.

Bruin Wagenaar